Leksaksvärlden den är riktigt stor och består av hur många leksaker som helst egentligen. Det går att hitta en massa olika sorters leksaker, till en mängd olika priser i leksaksbutiker, både på nätet och i fysiska leksaksaffärer. Ett bra ställe att handla leksaker på, det är billiglek.se. För de allra minsta, så spelar det ofta inte så stor roll vad för leksaker de har att leka med. Det kan ibland till och med vara roligare att leka med lådan som leksaken kom i! Riktigt små barn brukar gilla leksaker som har roliga former, fina färger och som låter.

Det är inte fel att köpa leksaker till ditt barn, då de fyller flera syften. Dels är de ju roliga att leka med, men de är även bra för att de är en viktig del i barnets lärande och utveckling. Barn kan med lek och leksaker av olika slag utveckla sin fantasi, sin kreativitet och så vidare.

Barn gillar att leka med leksaker

Barn i de allra flesta åldrar, i alla fall från 1 år till runt 6–7 år gillar att leka med olika leksaker. Sedan då de börjar skolan, så kan en del hitta annat som intresserar dem mer. Mindre barn, de har ofta en stor portion fantasi och kan leka med det mesta, då allting inte alltid behöver vara vad det är. En leksaksspade kan lika gärna vara ett flygplan i deras värld. 

Små barn gillar att busa och de kan ägna lång tid att kolla på dig då du bygger upp klossar för att sedan vara den som river ner dem. 

Att köpa leksaker till barn som inspirerar dem och lär dem att vara kreativa är rätt smart att göra. Det är ett sätt att göra dem förberedda på det verkliga livet. Det som lek och leksaker gör, det är att lära barnet att vara social, fysisk, kreativ, intellektuell med mera. 

Det viktiga i det hela är inte hur många leksaker barnet har. För många leksaker kan faktiskt ha en motsatt effekt. Ett smart tips du kan använda dig av, det är att så fort du köpt en ny leksak, ta bort en gammal. Sedan kan du byta ut lite då och då mot de du lagt undan. Det så att de blir som nya igen!

Lekar och leksaker du redan har hemma

Det är inte alltid ett måste att bara köpa en massa leksaker. Mycket av det du har hemma, det kan av barnen ses som roliga leksaker. Att sitta vid ett skåp och dra ut alla grytor och banka på, det är något många små barn tycker är superroligt. Samma att du kan ta små plastburkar med lock och fylla dessa med pasta eller ris och ha som skallra. 

Kartonger av olika slag är bra med, för med det går det ju att göra en massa saker! Ni kan tillsammans bygga bilar, hus, docksängar med mera. Även toarullar går det att göra mycket skoj med!

Testa även att göra egen trolldeg eller play doh lera, som tillverkas med det du redan har hemma i köket.