Har du gått i tankarna att skaffa dig en bra trappa upp till din vind, eller kanske byta ut den som finns där nu? Många hus har ju en vind strax under taket, som kan användas som förråd eller liknande. Då är det ju även bra att kunna ta sig upp och ner på ett säkert och enkelt sätt. Du kan hitta ett brett utbud av vindstrappor på https://www.stegfabriken.se/trappor/vindstrappor. Den vanligaste varianten av trappa för vinden, det är då en trappa som är vikbar och sitter samman med själva vindsluckan. 

Om du inte sedan innan haft en trappa upp till vinden, men nu ska satsa på att skaffa en, så är det bra att veta att du då måste göra en bra håltagning. Det för att kunna montera fast lucka och trappa på ett bra sätt.

Smart med trappa till vinden

En vindstrappa är idag det allra enklaste sättet för dig att kunna skapa en bra tillgång till din råvind. Den tar inte stor plats, eftersom då den inte används är uppfälld i taket tillsammans med luckan den sitter fast på. Trappan monteras i ditt innertak i ditt hus. När den är monterad så är det enkelt att använda dig av den. Du bara drar i luckan som den sitter i. Där sitter stegen/trappan i vikt eller uppfällt läge. När du sedan gjort var du ska på vinden, så är det bara att vika in eller fälla upp trappan igen. 

Tänk på att du måste se till att isolera luckan upp till vinden med på ett bra sätt. Annars är risken att all den värme du har i huset stiger uppåt och det blir ju som att elda för kråkorna som man säger. Samt att det även kan bidra till att trappan sväller och att det då blir svårt att öppna eller stänga till igen.

Hitta en passande trappa för din vind

Om du ska skaffa dig en vindstrappa så är det bra att välja en som passar dig. Den bör vara bekväm samt säker att gå i. Det finns ett mått som Räddningsverket rekommenderar och det är då en bredd på 70 cm.  Sen är det ju så att valet av din trappa kan påverkas av olika faktorer så som vad det är för takhöjd samt hur stort utrymme du har att tillgå. 

Designen på vindstrappor kan idag vara lite olika. Bland annat finns det klassiska trappor i trä, då stegen i sig är i tre delar som fälls samman. Sedan finns det även moderna sax-stegar i aluminium samt andra modeller. Kolla gärna in de vindstrappor som finns att hitta hos Stegfabriken för att hitta en bra trappa!

De allra flesta trappor för vindar idag, de kommer helt färdigmonterade. Dock är det så att du måste göra en del saker för att få den på plats i ditt tak. Det är här håltagning av tak kommer in i bilden samt att du måste se till att täta och isolera din lucka på bra sätt.