Kanske du redan har en Rubiks kub hemma i dina gömmor? Denna kub var det nämligen många som roade sig med under 1980-talet. Det eftersom det var då den dök upp första gången. En Rubik’s cube är ett slags IQ-pussel som skapades av Ernő Rubik. Då var den på 3x3x3 i storlek. Idag finns det en massa olika storlekar att hitta samt att det även finns Rubik’s cubes i helt andra former än bara kuber!

Om du sedan tidigare försökt lösa en Rubiks kub så vet du att det inte är det lättaste. Till och med skaparen bakom kuben tog flera veckor på sig för att lyckas lösa sin egen kub! Men det är en kul utmaning, att försöka lösa den! Sedan är det även en bra träning för din hjärna!

Att lösa en Rubiks kub

En Rubiks kub har alltid ett startläge. Kuben i sig består av ett visst antal block med ett visst antal sidor som i sin tur har ett visst antal rutor. Varje sida har en egen färg. Ditt mål är att vrida på de olika blocken för att komma tillbaka till startläget, där det då är en färg per sida. Det fungerar sällan att bara vrida dem helt planlöst. Eller ja, du kan ha tur att du råkar vrida dem i rätt ordning. Men ofta är det så att det måste ske enligt ett visst antal algoritmer. Som tur är så finns det en massa lösningar av Rubik’s cubes på nätet. Både i skriven text och i videos! Det kan vara idé att tjuvkika på dem, om det är så att du inte klarar av det på egen hand. 

En bra start kan vara att köpa en mindre kub, kanske den som är på 2×2, för att sedan ta en svårare och svårare.

Utmaning av det mentala med en Rubik’s cub

En Rubik’s cub kan ju vara en kul leksak samt ett kul tidsfördriv, men det är även en bra hjärngympa! Det är inte fel att ge dig själv olika mentala utmaningar, för det håller din hjärna alert samt att det förbättrar även minnet. Du kan utöver att testa på att lösa olika kuber även satsa på andra typer av IQ-pussel. 

Många utmaningar med samma kub

Det är inte ett måste att köpa på dig en massa olika Rubiks kuber, utan du kan utmana dig på olika sätt med en enda kub! Först ut är ju att lösa den som den är. Sedan kan du utmana dig själv på nya sätt. Kanske försöka att lösa den med förbundna ögon, eller att bara ha en hand att lösa den med. Du kan även testa att lösa den på tid och försöka slå den tiden. Eller så kan du utmana en kompis!

Om du är ute efter att köpa en Rubiks kub eller flera, så kan du hitta många bra alternativ hos MasterCubeStore. De erbjuder även en massa andra skojiga IQ-pussel! Hos dem finns det även tillgång till lösningar för olika kuber.