När man talar om privatlån, så är det en låneform som idag är ganska vanlig. Det gäller dock att skilja på att ta ett privat lån från en du känner och ett privat lån från en bank. Ett annat namn för privatlån är blancolån vilket helt enkelt betyder att det är ett lån utan säkerhet. Inom kategorin blancolån finns det en mängd olika typer av lån. Även snabblån, sms lån, kontokrediter med mera hör till blancolån.

Ett privatlån är ofta den typ av lån man tar om man har behov av en kontantinsats för att köpa hus, för att köpa bil för eller om du ska renovera huset. Men det går även att ta detta lån för att använda till annat. Det eftersom du inte måste tala om vad det är du ska ha det till.

Hur fungerar det med ett privatlån?

Ett privat lån är alltså ett lån där du inte behöver lämna någon form av säkerhet. Det är därmed inte ett måste att ha ett hus eller en bil som säkerhet för lånet. Dock är det så att din betalningsförmåga och din ekonomi, det styr hur mycket du får låna och till vilken ränta. När bankerna får in din ansökan, så gör de en kreditupplysning på dig. Det just för att se hur din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga ser ut. Denna kreditupplysning kan vara via UC eller via Creditsafe eller Bisnode. Görs det via de två sistnämnda så kallas det ibland för privatlån utan UC.

Det finns idag olika sorters privatlån som kan komma med olika ränta samt att det kan även finnas olika krav som måste uppfyllas. En del lånar inte ut om du har betalningsanmärkningar, andra gör det. 

Fördelar och nackdelar med ett privatlån

Som med det mesta, så finns det så klart både fördelar och nackdelar med ett så kallat privatlån. När det kommer till dess fördelar så är det bland annat att du kan bestämma själv vad det är pengarna ska användas till. Sedan är det även många gånger möjligt att sätta en egen betalningsförmåga, som passar dig. Den längsta löptiden är dock 20 år. En annan fördel är att du kan välja att låna upp till 600 000 kr. 

Sedan var det ju detta med nackdelarna med privatlån. En nackdel är att de alltid har en högre ränta än ett bolån. Det eftersom det är ett lån utan säkerhet. En annan nackdel är att det kan vara allt för tillgängligt och det utgör en risk för onödig konsumtion. 

Vem kan ansöka om att ta ett privatlån?

Även om ett privatlån är ett blancolån så som sms lån och snabblån är, så har de oftast lite strängare krav än dessa. Bland annat är det oftast ett måste att vara minst 18, men oftast 20 år gammal för att ansöka. Sedan är det även ett måste att du har en ekonomi som är stabil med en inkomst varje månad. Ibland är det även ett krav på att ha en minsta årsinkomst. Det är även oftast bra att sakna betalningsanmärkningar helt. Särskilt för att få en bra ränta.