Något de allra flesta är medvetna om, det är att livsmedel, som man äter, det har alltid ett bäst före datum. Men det samma gäller faktiskt smink. Det i sig är en färskvara, samt att man använder det ju oftast även varje dag. Det gör att du behöver ibland kanske rensa upp bland ditt smink och kasta det som är gammalt. Om du vill ha bra råd för smink och veta mer om hållbarhet, fortsätt då läsa.

Smink som du använde ofta, det drar gärna till sig både smuts och bakterier. Om du använder gammalt smink, så är risken stor att du kan drabbas av infektioner, allergier eller hudproblem. Du bör även undvika att låna ut smink till andra.

Så här länge håller ditt smink

Olika smink håller olika länge. När det gäller foundation till exempel, så är det så att en vattenbaserad variant, den håller i runt ett år. Är den oljebaserad, så håller den cirka två år. En concealer kan hålla i upp till 9 månader, om den är i fast form. Använder du den tillsammans med en borste, så håller den längre, upp till ett år. Men det förutsätter att du noga gör rent borsten regelbundet.

Puder samt puderrouge har en ganska lång hållbarhet och kan hålla i två till tre år. Du bör även här se till att noga hålla rent din rougeborste.

Något som har en ganska kort hållbarhet, det är krämrouge och krämögonskugga. Det beror bland annat på att de innehåller fett, samt att de flesta använder fingrarna i burken då de ska applicera den. Undviker du att stoppa ner fingrarna och tar upp med spatel istället, så håller det längre, upp till ett år.

Mascara är en produkt som inte håller alls särskilt länge. Den håller bara runt 3–6 månader! Om den luktar annorlunda eller klumpar sig, släng den direkt! Även om den inte är så gammal. Grejen med en mascara är just att den ofta får in luft i behållaren och det kan påverka hållbarheten.

Läppstift som appliceras med pensel håller i cirka två år. Använder du den med stiftet direkt på läpparna så får den kortare hållbarhetstid.

Kolla sminkets hållbarhetssymbol

På alla sminkprodukter finns det en hållbarhetssymbol. Det står då ett M samt en siffra, som visar på hur många månader den håller, efter att har öppnat den och börjat använda den. Hållbarhet för sminket i oöppnad förpackning håller längre! Olika krämer, mascara och ögonskuggor håller oftast upp till 30 månader i oöppnad förpackning.

Så här får du ditt smink att hålla längre

För att ditt smink ska hålla längre, så är det bra att göra rent dem då och då. Även att du gör rent dina sminkverktyg samt att du låter bli att stoppa ner fingrarna i produkterna. Se även till att alltid stänga till alla burkar, askar och behållare ordentligt.

Du bör även se till att då och då rensa ur och tvätta ur sminkväskan. Förvara ditt smink mörkt och svalt. Sedan, låna inte ut ditt smink till en kompis! Bakterier sprids gärna på det sättet.